ROMUNIJA (TRANSILVANIJA)

<strong>ROMUNIJA (TRANSILVANIJA)</strong>

Datum sindikalnega izleta: 13.04.2023

Trajanje: 4 dni

Rok za prijavo: 08.03.2023

Cena izleta za člane je 165,00 EUR, cena za nečlane je 279,00 EUR (oziroma odvisno od števila prijavljenih).

Prijave pobira Aleš Čuk na mail ales.cuk@sodisce.si

Prijavi priložite potrdilo o plačilu na račun sindikata TRR: SI56 6100 0308 0104 397 pri banki Delavska hranilnica, d.d. (HDELSI22). V kolikor se plačilo nanaša na več oseb, v prijavi napišite, na koga se nanaša.

Plačilo je možno v treh obrokih. Prvi obrok 55,00 EUR mora biti plačan ob prijavi do 08.03.2023, drugi obrok 55,00 EUR do 13.04.2023 in tretji obrok 55,00 EUR do 17.05.2023.

Potrdilo o plačilu vsakega obroka je treba poslati na mail Alešu Čuku.

Če se prijavljeni kandidat z izleta odjavi, si mora sam najti zamenjavo z drugo osebo.

Program potovanja:

1. DAN: LJUBLJANA – MADŽARSKA

Zbor potnikov ob 20.00 uri v Ljubljani na Miklošičevi 9 pri hotelu Ibis styles (hotel zadaj za sodiščem) in na Povšetovi 5 pri Zavodu za prestajanje kazni zapora. Odhod avtobusa. Vožnja mimo Maribora, Lendave in Budimpešte do romunske meje.

2. DAN: CLUJ – TURDA – SIGHISOARA

Nadaljevanje poti do mesta Cluj – Napoca in v jutranjih urah čas za osvežitev in informativni ogled  mesta, eno od sedmih utrjenih citadel. V mestu, ki je danes univerzitetno središče, si bomo ogledali katedralo sv. Mihaela iz leta 1250, trg Avram Janku, spomenik kralju Matjažu Korvinu, magistrat. Dopoldan nadaljevanje poti v rudnik soli Turda. Ogled podzemnih rovov in spoznavanje tehnologije pridobivanja kamene soli v spremstvu lokalnega vodnika. Prosto za kosilo in popoldan vožnja v Sighisoaro, mesto, ki je eno lepših in najbolj ohranjenih srednjeveških mest v Evropi in ga imenujejo biser Transilvanije. V mestu je bil leta 1431 rojen kontroverzni vlaški vladar Vlad Tepeš  Drakula. Ogled Sighisoare, za mnoge najbolj romantičnega mesta v Romuniji: citadela – edina še naseljena v Evropi, urni stolp, cerkev na griču z ostanki obzidja… Sprehod skozi staro mestno jedro, ki je pod zaščito UNESC-a. Nastanitev v hotelu 3*+, večerja v hotelu in prosto. Nočitev.

3. DAN: SIGHISOARA – BRASOV – BRAN – SIBIU

Zajtrk in odhod v Brasov, tretjo od utrjenih nemških citadel (nemški Kronstadt), ki ga imenujejo tudi „Vrata Transilvanije“. Na obronkih Krpatov z bleščečo arhitekturo gotike, baroka in renesanse in številnimi kulturno zgodovinskimi spomeniki je Brasov eden od najbolj obiskanih mest Romunije. Ogled glavnih mestnih znamenitosti: „črna cerkev“ – največja gotska cerkev v Romuniji, trg pri stari mestni hiši, in najožja ulica v Evropi. Odhod do dvorca Bran, kjer je delček svojega življenja preživel legendarni grof Drakula. Sprehodili se boste skozi temačne in srhljive sobane, polne skrivnostnega pohištva, ki vas nenadoma prestavijo v drugo časovno dimenzijo. Bran se ponaša tudi s »črnimi hišami«, ohranjenimi v starem mestnem središču. Popoldan vožnja v mesto Sibiu, Evropskega mesta kulture leta 2007. Nastanitev v hotelu 3*+. Večerja v hotelu. Nočitev.

4. DAN: SIBIU – HUNEDOARA – TEMIŠVAR – SLOVENIJA

Zajtrk in ogled mesta Sibiu je bila največja in najbogatejša od 7 citadel, ki so bile zgrajene v 12. stol. in poseljene z nemškimi naseljenci (Tansilvanski Saxoni). Sprehod po zgornjem mestu med čudovitimi zgradbami nekdanjih cehov in utrdbami, ki so jih varovale na Veliki in Mali trg na katerih dominirajo cerkve. Staro mesto je zdržalo blišč preteklih dni, ko so mogočni cehi kontrolirali trgovanje. Enako kot Sighisoara in Brasov ima tudi Sibiu nemški pridih. Dopoldan odhod v mesto Hunedoara in ogled dvorca kralja Matjaža Korvina, ki je bil tu rojen. Po ogledih vožnja v Temišvar, na bregovih reke Bega. Ogled veličastnega mestnega trga, ki je odigral pomembno vlogo pri strmoglavljenju nekdanjega romunskega predsednika Ceauşesca. V popoldanskih urah odhod iz Romunije in vožnja preko Madžarske v Slovenijo. Prihod v Ljubljano je predviden v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

V ceno je všteto:

  • prevoz z udobnim turističnim avtobusom
  • vse pristojbine za ceste in parkirnine v Sloveniji, Madžarski, Romuniji
  • namestitev v dvo- in troposteljnih z zajtrkom in večerjo v hotelih 3*+
  • strošek dveh voznikov
  • vsi zunanji ogledi po programu
  • vstopnine (rudnik soli Turda, grad Bran in grad Matjaža Korvina v Hunedoari),
  • lokalno vodenje v rudniku soli Turda
  • slovensko vodenje, organizacija in izvedba potovanja

Doplačilo:

enoposteljna soba : 52,00 €

Slovenski državljani lahko potujejo v Romunijo z veljavno osebno izkaznico ali z veljavnim potnim listom.

Odgovorni organizator:

TENTOURS, Ljubljanska 85

SI – 1230 DOMŽALE

Related Posts